Rättighetsalliansen

Rättighetsalliansen är ett företag som i huvudsak arbetar mot olika typer av nätbrott. Exempel på nätbrott som Rättighetsalliansen hanterar är piratkopiering, olika typer av kränkningar och illegal handel. 2011 startade Rättighetsalliansen sin verksamhet och har nu över 15 års erfarenhet inom verksamhetsområdet IT och juridik. Teamet består av fyra anställda, samt ett större nätverk av människor med specialistkompetenser vilka kan aktiveras vid behov. Rättighetsalliansen tar sig an uppdrag från vem som helst. Det kan vara privatpersoner, företag, olika artister eller advokatbyråer. Fokus ligger på att bedriva utredningar, samla digitala bevis, driva rättsliga processer och självklart på förebyggande arbete.

Kompetensområden

Rättighetsalliansens huvudsakliga specialkompetens ligger inom strategiarbete, utredningar, säkrande av bevis, IT-forensiska utredningar och analyser, information, rättsliga processer, juridiskt stöd, information och att ta bort material från internet. En stor del av Rättighetsalliansens arbete består av olika typer av informationsinhämtning. Ofta gäller det utredningar kring organiserad verksamhet och kriminalitet men också inhämtning av information om olika grupperingar och varierande brott. För att möjliggöra detta har Rättighetsalliansen ett stort kontaktnät samt väletablerade och inarbetade samarbeten med olika organisationer, personer och företag över hela Europa. Nätbrott är ofta kopplat till annan brottslighet och därför är det viktigt för företaget att verka brett.

Kända rättsfall

2003 dök sajten Undertexter.se upp. Undertexter.se var en sajt där vem som helst kunde ladda ner undertexter till sina nedladdade filmer. Rättighetsalliansen anmälde sajten och år 2013 gjordes en razzia av en lägenhet i norra Stockholm. I lägenheten bodde då en 32-årig man som misstänktes ligga bakom verksamheten. Åtalet handlade om totalt 74 filmer och mannen kom att dömas för brott mot upphovsrättslagen. Mannens försvar yrkade på att texterna var ett komplement till filmerna, vilket dock ej hörsammades. Mannen dömdes till skyddstillsyn, 217 000 kronor i skadestånd samt att pengarna han dragit in från Undertexter.se kom att förverkas. Det är nu för tiden vissa som svartlistat vissa casinoleverantörer som annonserar om bonusar (allt som man kan behöva veta om bonusar) på sidor som kan anses sväva på målet vad det gäller att värna om upphovsrätten. Vi kan iten se några aktuella rättsfall kring detta just nu. Men det är nog på g.